“Jij moet hem nu ophalen!” zei hij tegen me, tegen de afspraken in.

Toen ik 10 jaar geleden zelf in de jeugdzorg vastliep, ontving ik keer op keer eisen en bevelen van mijn ex. Van "je moet mij iedere dag bellen" tot "je gaat nergens naartoe op vakantie".

En zei iemand hier dan iets over? Nee.

Het is iets wat je waarschijnlijk wel herkent als je als ouder je midden in een zogenaamde ‘complexe scheiding’ bevindt.

Je voelt je zó respectloos behandelt. Nul waardering voor de zorg die jij op je neemt, terwijl de ander vanaf de zijlijn met een vinger wijst. En verder geen verantwoordelijkheid neemt in de opvoeding, omgang of een financiële bijdrage levert in het leven van je kind(eren).

Vanbinnen schreeuwt het: “Jij moet mij niet vertellen wat ik moet doen”. En wil je diegene terug mailen of appen met alle verwijten van wat zíj́ niet nakomen.

De afspraken die ze nalaten. Hun kind(eren) die ze laten staan.

Het resultaat: een reactie met een soort ‘verbal diarrhea’, van alles dat zij verkeerd doen en hebben gedaan in hun ouderschap.

En dat is precies wat je niet wil doen.

Want waar je hoopt dat de jeugdzorg (die in de cc staat) over die ouder denkt “dit is inderdaad een ouder die niet het belang van hun kind voorop heeft staan”, zien zij in de over en weer verwijten - terecht of onterecht - alleen maar conflict.

Terwijl het enige wat ze willen zien, overleg is.

Ouders die groeien, die samen afspraken maken over de voor de kinderen belangrijke punten en het belang van hun kinderen voorop stellen.

Het beste wat je kunt doen in zo’n situatie is dan ook vertellen wat er gebeurt. Bijvoorbeeld..

“Je beveelt me nu om ____ te doen, terwijl we afgesproken hebben dat ____”

Laat zien dat iemand aan het bevelen is en afspraken niet nakomt. En natuurlijk kun je boos en gefrustreerd zijn. Maar stap in het contact uit het conflict.

Juist dan laat je namelijk zien waar de aanstoker zit.

Is dit voor jou herkenbaar en kun je advies gebruiken over hoe je in de communicatie kan staan met de andere ouder binnen de complexe scheiding in de jeugdzorg?

Plan dan hier jouw gratis kennismaking in.

 

 

“Hi, ik ben Rachel!” - Coach & Mentor

Loop je vast in een traject? Of weet je even niet meer welke kant je op wil in jouw carrière?
In een kennissessie hoor ik graag wat de behoeften zijn en komen we gezamenlijk tot wat er nodig is.

Lees meer

Vorige
Vorige

Hoe zorg je dat de focus op je kind blijft in complexe scheidingen?

Volgende
Volgende

5 Lessen die ik heb geleerd in 5 jaar bij de Cliëntenraad